İki veya daha fazla sayıda malzemenin, bir yapıştırıcı yardımıyla ısı ve basınç uygulanarak yeni bir malzeme haline getirilmesi işlemine “Laminasyon” ve böyle malzemelere de “Laminat” denir.
Kullanılacak her filmin amaca yeterli en az kalınlıkta olmasında özen gösterilir.
Laminatör, yapıştırıcıyı uygular ve esnek ambalaj laminasyonunu oluşturmak için iki malzeme katmanını birleştirir. Yapıştırıcıdan çıkacak çözücü olmadığından, yapıştırıcıyı kurutmak için üst fırınlara
gerek yoktur. İki malzeme birleştirilir, bir rulo halinde sarılır ve yapışkanın bir sonraki üretim aşamasına geçmeden önce belirli bir süre çapraz bağlanmasına (veya sertleşmesine) izin verilir.
Gıda ile temas edecek ürünler için solventsiz laminasyon tekniği dünya çapında en çok tercih edilen gıda ambalajı laminasyon imalatıdır.
Normalde, örneğin pastörizasyon gibi ambalajlanacak ürünün maruz kalacağı muamele türüne bağlı olarak, aşırı laminasyon durumlarında ambalaj sonrası uygulamalar için solvent bazlı bir yapışkan kullanılır.
Çözücü, kurutma tünelinden geçerken buharlaşır.
Yapıştırıcıyı oluşturan reçineler, aşağıdakilerden biri veya daha fazlası olabilecek organik çözücüler içinde çözülür: etil asetat, etanol, izopropanol, metil etil keton (2-butanon). Laminasyon makinesinde kullanılacakları zaman, formülasyonda kullanılan çözücüden bağımsız olarak, söz konusu uygulama için doğru viskoziteyi elde etmek için daha büyük bir miktarın eklenmesi gerekir.